In deze weblog zal herstel plaats vinden van gegevens die op 6 februari 2011 verloren zijn gegaan. Ook zijn er zuster-blogs in de linker kolom op deze pagina te vinden met berichten die specifiek over één straat gaan.

05 maart 2012

OB 14-02-2012 Leefbaar vreest verpaupering door leegstaande kantoren


De toenemende leegstand van kantoren en andere gebouwen heeft volgens Leefbaar Eindhoven niet alleen financiële gevolgen. Het is ook slecht voor het straatbeeld en leidt tot verpaupering. De partij heeft het Eindhovense gemeentebestuur daarvoor gewaarschuwd.


Wilhelminaplein
Als voorbeeld noemt de politieke partij het Wilhelminaplein in Eindhoven. Daar staat een pand leeg en het bestemmingsplan zorgt er volgens LE voor dat het niet snel verhuurd kan worden.

Het gevolg is dat de eigenaar het helemaal heeft dichtgetimmerd om te voorkomen dat vreemden erin gaan. Leefbaar Eindhoven is bang dat de steeds groter wordende leegstand alleen maar meer van dit soort dichtgetimmerde panden op zal leveren. Vooral omdat de politie volgens LE geen prioriteit geeft aan het beschermen van leegstaande panden.

Leefbaar Eindhoven roept het gemeentebestuur op in ieder geval flexibel om te gaan met bestemmingsplannen om leefstand te voorkomen.

Steeds meer zorgen
In steeds meer Brabantse gemeenten spreken politieke partijen hun zorgen uit over de gevolgen die de economische crisis heeft voor de kantorenmarkt. Maandag pleitte D66 in Den Bosch voor overleg tussen gemeente, makelaars en een woningcorporatie om meer te doen tegen leegstand.

De gemeente Tilburg gaat boetes tot 7500 euro uitdelen aan bezitters van lege kantoren en winkels. Wanneer de eigenaren niet op tijd melden dat hun winkel of kantoorpand langer dan een halfjaar leeg komt te staan riskeren ze een boete.

Geen bouwstop
Gedeputeerde Yves de Boer (VVD) ziet niets in een bouwstop voor kantoren in Brabant. Dat zei hij onlangs in reactie op het besluit van de provincie Gelderland. Daar worden de komende jaren geen nieuwe kantoren bijgebouwd, omdat er een miljoen vierkante meter kantoorruimte leegstaat. Leegstanddeskundige Gerben van Dijk van het kennisplatform voor de bouw SBR vindt dat de provincie wel iets moet doen tegen leegstand.

Een meerderheid van de lezers van Omroep Brabant wil een bouwstop voor kantoren in Brabant. Van de achthonderd mensen die enkele weken geleden stemden op onze website, geeft 87 procent aan dat een stop gepast is.


BRON

Geen opmerkingen: