In deze weblog zal herstel plaats vinden van gegevens die op 6 februari 2011 verloren zijn gegaan. Ook zijn er zuster-blogs in de linker kolom op deze pagina te vinden met berichten die specifiek over één straat gaan.

08 mei 2012

ED 07-01-2011 (Herhaling !!) Stichting kritisch over facelift plein







Op papier ziet het er heel aardig uit, maar in de praktijk wordt het straks een chaotisch verkeersplein. Dat is kort samengevat de kritiek van de stichting Wilhelminaplein op het ontwerp van architectenbureau Diederendirrix, waar de gemeente het plein een facelift mee wil geven.
"We maken ons zorgen over de ruimtelijke invulling van het plein, zeker ook nu we deze week gehoord hebben dat de gemeentelijke commissie ruimtelijke kwaliteit daar helemaal niet bij heeft stilgestaan", vertelt Marijke van der Genugten, voorzitter van de stichting. Koos Cornelissen, rnede-eigenaar van café Wilhelmina en eveneens bij de stichting betrokken, sluit zich daar bij aan. "Wat ons vooral zorgen baart, zijn de doorsteken óver het plein vanaf de noordkant richting de twee zijstraten, de Prins Hendrikstraat en de Heilige Geeststraat. Die doorsteken zorgen ervoor dat bewoners van de Bergen met hun auto over het plein moeten rijden, dus ook als op een zomeravond de terrassen vol zitten."
Het ontwerp van Diederendirrix kwam in 2004 als winnaar uit de bus bij een prijsvraag die de gemeente voor de herinrichting van het pleín had uitgeschreven. Marijke van der Genugten zat zeven jaar geleden namens de stichting in de jury. "Jk blijf erbij dat dit ontwerp veruit het mooiste was. Maar ik zie nu dat het straks niet wordt wat de plaatjes suggereren. Het ziet er allemaal leuk uit, maar kán het ook zo? Die doorvertaling naar de praktijk, die mis ik." Van der Genugten stoort zich ontzettend aan de brede strook aan de noordkant van het plein, die straks zowel de parkeerplaatsen als de het openbaar toilet en de afvalcontainers bergt. "Die strook wordt behoorlijk breed en daardoor ook wel érg bepalend straks. Als je daar aan de andere kant van het plein ook nog eens de verbrede terrassen optelt, hou je wel erg weinig plein over." Cornelissen zet ook vraagtekens bij de route over het plein voor vrachtwagens die moeten laden en lossen. "Die wagens moeten zich straks letterlijk in allerlei bochten wringen om hun bestemming te bereiken."
Volgens een woordvoerster van de gemeente volgt er binnenkort een informatieavond. "Naar aanleiding van eerdere reacties van belanghebbenden is het plan uitgaande van het winnende ontwerp op details aangepast", aldus de woordvoerster. Tijdens de informatiebijeenkomst kunnen mensen aangeven wat ze ervan vinden en op onderdelen suggesties doen. "In het vervolgtraject zal voor de gewijzigde verkeerssituatie een verkeersbesluit genomen moeten worden. Tegen zo'n besluit kan bezwaar worden gemaakt."

Geen opmerkingen: