In deze weblog zal herstel plaats vinden van gegevens die op 6 februari 2011 verloren zijn gegaan. Ook zijn er zuster-blogs in de linker kolom op deze pagina te vinden met berichten die specifiek over één straat gaan.

08 mei 2012

ED 19-01-2011 (Herhaling !!) Stichting verdeeld over facelift plein


Binnen de stichting Wilhelminaplein wordt verschillend gedacht over de voorgenomen herinrichting van het Wilhelminaplein in Eindhoven. Vijf van de zeven leden denken dat het plein niet alleen mooier maar vooral ook veiliger wordt.

De stichting Wilhelminaplein is verdeeld over de op handen zijnde herinrichting van het gelijknamige plein in de Bergen in Eindhoven. Voorzitter Marijke van der Genugten en cafe-exploitant Koos Cornelissen zetten hun vraagtekens bij het ontwerp, maar de overige vijf leden van de stichting omarmen het plan. "We hebben er uitgebreid over gediscussieerd, maar we komen gewoon niet met z'n allen op één lijn", vertelt Han Heijsters, penningmeester van de stichting. Voorzitter Van der Genugten en Cornelissen gaven eerder in deze krant aan te vrezen voor een chaotisch verkeersplein. "Die mening delen wij dus niet", aldus Heijsters. "Wij denken juist dat het plein er met de plannen veel véiliger op wordt."

Een belangrijke verbetering is volgens Heijsters het voornemen om met zogenoemde venstertijden te gaan werken. "Dit betekent dat het laad- en losverkeer straks alleen nog op gezette tijden het plein op mag. Een heel verschil met nu, omdat dat nu de hele dag kan en mag." Een ander voordeel van het nieuwe ontwerp is volgens Heijsters de veranderde routing voor het verkeer op het plein. "In de nieuwe situatie rijden de auto's langs de terrassen af, in plaats van er voor langs en soms zelfs doorheen. Dat komt de veiligheid zeker ten goede." Het derde punt dat voor een meerderheid van de stichting de doorslag heeft gegeven om met het plan in te stemmen, zijn de parkeerplaatsen. "Die zijn er straks een stuk minder", vertelt Will Baudoin secretaris van de stichting. "Nu nog zijn het er tachtig, maar straks blijven er daar nog maar een stuk of twintig van over. Daardoor komt het plein er een stuk minder blikkerig uit te zien." Het vernieuwde Wilhelminaplein biedt ruimte aan terrassen onder lantaarnpalen die op staande schemerlampen lijken. Om het lokale verkeer en de vrachtwagens die bij de cafés moeten laden en lossen over het plein te geleiden, komen er her en der Wilhelminaatjes, speciaal ontworpen paaltjes die het verkeer als boeien moeten geleiden. In de strook aan de noordkant komt een bomenrij met daaronder parkeerplaatsen voor vergunninghouders, twee fietsenstallingen, een openbaar toilet en afvalcontainers voor omwonenden.

Geen opmerkingen: